Országos nemzetiségi mandátumokat adott ki az NVB

Választás 2022

Lemondások miatt megüresedett országos nemzetiségi mandátumokat adott ki szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

    Az Ukrán Országos Önkormányzatban a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület listájáról 2019-ben mandátumot szerzett Grexa Liliána május 1-jei hatállyal mondott le képviselői mandátumáról. Amennyiben az országos listán mandátumhoz jutott nemzetiségi önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik, a mandátumot a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül a listát állító nemzetiségi szervezet által megnevezett, ennek hiányában a listán soron következő jelölt kapja meg. A jelölőszervezet képviselője a rendelkezésre álló határidőn belül azt kérte az NVB-től, hogy a megüresedett mandátumot a lista 12. helyén szereplő Ignácz Viktóriának adja ki.
    Az Országos Szlovén Önkormányzatban Skaperné Embersics Erzsébet 2019-ben szerzett mandátumot a Magyarországi Szlovének Szövetsége listájáról, azonban április 12-én lemondott. A jelölőszervezet képviselője azt kérte az NVB-től, a megüresedett mandátumot a lista 16. helyén szereplő Holecz Lajosnénak adja ki.
    Az Országos Örmény Önkormányzatban Akopjan Nikogosz 2019-ben az Örmény Kulturális és Információs Központ Egyesület listájáról szerzett mandátumot, azonban április 30-ai hatállyal lemondott. A jelölőszervezet azt kérte az NVB-től, hogy a mandátumot a lista 15. helyén szereplő Vartapetján Gábor Jánosnak adja ki.
    Mivel a bejelentések megfeleltek a jogszabályi előírásoknak, az NVB kiadta a mandátumokat Ignácz Viktóriának, Holecz Lajosnénak és Vartapetján Gábor Jánosnak.
    Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük