Az LMP felszólítja a kormányt

LMP

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, milyen lépéseket tett eddig a Sajón tapasztalható szennyezés feltárása és felszámolása érdekében az érintett magyar és a szlovák hatóságokkal együttműködésben.

Az alsósajói vasércbánya altározójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba hetek óta az egykori Siderit üzem telephelyénél Szlovákiában.

A szennyezés hamarosan eléri a magyar szakaszt is. A magyar lakosság erről csak rövid sajtóhírekből, illetve a közösségi médiából értesül, és összesen annyi nyilvános információ látott napvilágot, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság méréseket végez a magyar és a szlovák szakaszon is.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány hallgat, nem tesz lépéseket – legalábbis erről sem a lakosságot, sem a parlamenti frakciókat nem tájékoztatta -, hogy felmérje, milyen súlyos ökológiai veszély fenyegeti hazánkat.

Az LMP Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást arról, milyen információk vannak a birtokában a szennyezésről, mi várható a folyó magyarországi szakaszán, és milyen lépéseket tettek eddig a szlovák partnereinkkel együttműködve a szennyezés forrásának felszámolása érdekében.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

LMP – Magyarország Zöld Pártja LMP – Magyarország Zöld Pártja

 • A kormány ne titkolózzon tovább Paks II-vel kapcsolatosan!
  by tcsenge on július 1, 2022 at 1:32 du.

  Dr. Keresztes L. Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke szerette volna megtudni, hogy a kormány hogyan garantálja Paks 2 biztonságát egy súlyos baleset esetén, vagy azt, hogy miért maradtak el a geológiai vizsgálatok Paks 2 talajkiemelésekor, mit fognak majd kezdeni a fűtőelemekkel, miért nincs már Paks 2 miniszter, mi az oka, hogy létesítési engedély […] A A kormány ne titkolózzon tovább Paks II-vel kapcsolatosan! bejegyzés először LMP – Magyarország Zöld Pártja-én jelent meg.

 • LMP: az Országgyűlés mondjon nemet az atom- és földgázlobbi nyomulására!
  by tcsenge on július 1, 2022 at 11:33 de.

  Az LMP arra szólította fel az Országgyűlést, hogy egyértelműen mondjon nemet az atom- és földgázlobbi “nyomulására”. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke pénteken online is közvetített sajtótájékoztatóján közölte: határozati javaslatot nyújtanak be, amelyben kinyilvánítják, hogy az atomenergiát és a földgázt nem tekintik fenntartható energiatermelési technológiának, és ennek egyhangú támogatását várják el. Arra szólítják fel továbbá […] A LMP: az Országgyűlés mondjon nemet az atom- és földgázlobbi nyomulására! bejegyzés először LMP – Magyarország Zöld Pártja-én jelent meg.

Az agroforum.hu információi szerint azonban a Sajót nem vörös iszap szennyezte. Egyelőre nincs jele a Sajó szennyezettségének Magyarországon

Az eddigi mérések nem igazolták, hogy Magyarországon a Sajó vize szennyezett lenne, de a vizsgálatok továbbra is tartanak – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella hozzátette: Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a feltételezett szennyezett területhez képest, de – mint mondta – az jó jel, hogy a víz Ph- és oldott oxigén mérései határértéken belül vannak. 

Címlapfotó: A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én – Fotó: MTI/Komka Péter

Szóljon hozzá!

1 hozzászólás “Az LMP felszólítja a kormányt

 1. Ház ezzel alapból csak egy baj volt: nem az volt, aminek látszik. Tehát: mi előtt kiabálunk mint zöldek, nem ártott volna odamenni, mintát venni és aztán kiabálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.