Az LMP felszólítja a kormányt

LMP

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy azonnal tájékoztassa a lakosságot, milyen lépéseket tett eddig a Sajón tapasztalható szennyezés feltárása és felszámolása érdekében az érintett magyar és a szlovák hatóságokkal együttműködésben.

Az alsósajói vasércbánya altározójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba hetek óta az egykori Siderit üzem telephelyénél Szlovákiában.

A szennyezés hamarosan eléri a magyar szakaszt is. A magyar lakosság erről csak rövid sajtóhírekből, illetve a közösségi médiából értesül, és összesen annyi nyilvános információ látott napvilágot, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság méréseket végez a magyar és a szlovák szakaszon is.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány hallgat, nem tesz lépéseket – legalábbis erről sem a lakosságot, sem a parlamenti frakciókat nem tájékoztatta -, hogy felmérje, milyen súlyos ökológiai veszély fenyegeti hazánkat.

Az LMP Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást arról, milyen információk vannak a birtokában a szennyezésről, mi várható a folyó magyarországi szakaszán, és milyen lépéseket tettek eddig a szlovák partnereinkkel együttműködve a szennyezés forrásának felszámolása érdekében.

Dr. Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnökei

LMP – Magyarország Zöld Pártja LMP – Magyarország Zöld Pártja

 • Azonnali segítség kell a víziközmű-ágazatnak!
  by pazmandibalint on december 5, 2022 at 1:44 du.

  Azonnali pénzügyi segítséget sürget a víziközmű-ágazat számára az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. Keresztes László Lóránt hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: bizottsági elnökként konzultációt kezdeményez az Országgyűlésben hétfőn esküt tevő és a jövőben a vízügyi ágazatot is felügyelő energiaügyi miniszternél az ágazat minden szereplőjének részvételével. A politikus szerint a megfelelő ivóvíz biztosítása érdekében jövőre karbantartási, pótlási […] A Azonnali segítség kell a víziközmű-ágazatnak! bejegyzés először LMP – Magyarország Zöld Pártja-én jelent meg.

 • Szükség van a globális minimumadó bevezetésére
  by pazmandibalint on december 3, 2022 at 4:27 du.

  Szükség van a globális minimumadó bevezetésére, és meg kell adóztatni a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat – jelentette ki az LMP frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján. Kanász-Nagy Máté az Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy hazánkban az adózás szinte kizárólag a nagyvállalatoknak, a multiknak kedvez, a kormány “adóparadicsomot hozott létre a külföldi globális nagyvállalatoknak”, ezt […] A Szükség van a globális minimumadó bevezetésére bejegyzés először LMP – Magyarország Zöld Pártja-én jelent meg.

Az agroforum.hu információi szerint azonban a Sajót nem vörös iszap szennyezte. Egyelőre nincs jele a Sajó szennyezettségének Magyarországon

Az eddigi mérések nem igazolták, hogy Magyarországon a Sajó vize szennyezett lenne, de a vizsgálatok továbbra is tartanak – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella hozzátette: Magyarországra a Sajó vize 7-8-szoros hígításban érkezik a feltételezett szennyezett területhez képest, de – mint mondta – az jó jel, hogy a víz Ph- és oldott oxigén mérései határértéken belül vannak. 

Címlapfotó: A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én – Fotó: MTI/Komka Péter

Szóljon hozzá!

1 thought on “Az LMP felszólítja a kormányt

 1. Ház ezzel alapból csak egy baj volt: nem az volt, aminek látszik. Tehát: mi előtt kiabálunk mint zöldek, nem ártott volna odamenni, mintát venni és aztán kiabálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük